Nieuwegein Fietst Gemeente Nieuwegein
 


‘Fiets uit de schuur, handen aan het stuur’

"Als ik nu thuis kom na een drukke werkdag is m'n hoofd leeg en fris. Dat is zo'n heerlijk gevoel. Met mooi weer neem ik zelfs een toeristische route, al fietsend geniet ik echt van de natuur. Nooit gedacht dat ik fietsen naar m'n werk zo leuk zou vinden."


Mikkie Schmitz 1

Mikkie Schmitz (55), werkzaam bij Vecht en IJssel als begeleider Welzijn in Transwijk (Utrecht), vertelt lachend: "Mijn man fietst altijd al naar z'n werk, maar het lukte hem niet om mij te overtuigen de fiets te pakken. Het was zo gemakkelijk om in de auto te stappen en vanuit Nieuwegein naar m'n werk in Utrecht te rijden. Van City naar Domstad…10 kilometer heen en 10 kilometer terug. Stel je voor, ik moest er niet aan denken!"

Sinds Nieuwegein fietst! haar uitdaagde om een week lang de fiets te pakken, is ze 'om'. "De actie was de stok achter de deur die ik nodig had. Bovendien had ik alle collega's verteld dat ik de uitdaging aanging, dus ik moest het wel volhouden." Mikkie geeft toe dat de eerste twee dagen erg zwaar waren. Inmiddels fietst ze al weken, weer of geen weer. "Heel soms pak ik op vrijdag wel eens de auto om naar m'n werk te gaan. Dat voelt als een cadeautje na vier dagen fietsen, maar dan mis ik toch dat frisse hoofd en stap ik maandag gewoon weer lekker op de fiets."

"Het leuke is dat door mijn enthousiasme ook het duofietsen een boost heeft gekregen. Steeds meer vrijwilligers gaan met mensen die niet meer zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen fietsen. Je ziet dat ouderen daar zo veel plezier aan beleven, en meer bewegen is ook nog eens goed voor hun gezondheid. Maar dat geldt voor iedereen."


Mikkie Schmitz 2