Nieuwegein Fietst Gemeente Nieuwegein
 


‘Als ik de auto neem krijg ik een schuldgevoel’

"Steeds stuitte ik op dezelfde drempel om de fiets te pakken. Maar nu ik de ritjes naar de Belastingdienst in Utrecht eenmaal op de fiets heb gemaakt, moet het mij van het hart: het is echt makkelijker dan ik dacht."

Haydar Sahin (37) uit Nieuwegein windt er geen doekjes om. Sinds het behalen van zijn rijbewijs is fietsen een beetje in de versukkeling geraakt. Totdat Nieuwegein fietst! hem uitdaagde om voor zijn woon-werkverkeer de auto te laten staan. "Meer bewegen past bij mijn gezonde leefstijl, waarop ik mij heb gestort. Ik let meer op mijn voeding en ga vaker naar de sportschool."

Toch leek de in totaal 16 kilometers tellende tocht (heen en terug) voor hem een onmogelijke opgave. "Ik verzon allerlei smoesjes om af te zien van het fietsen: er zou veel tegenwind zijn langs het kanaal, ik zou kletsnat op mijn werk verschijnen na de zoveelste regenbui." Nu hij een week lang gefietst heeft, klinkt er een heel ander geluid: "Omdat je buiten bent geweest, kom je echt veel wakkerder op het werk aan. Je voelt je ook fitter, het maakt je scherper."

Naast de collega's die Haydar enthousiast hebben aangemoedigd, doet ook de werkgever een duit in het zakje. De vergoeding voor een autokilometer bedraagt 6 cent, een fietskilometer wordt beloond met 19 cent. Buren, kennissen, het lijkt wel of de hele buurt achter hem staat. "De verwachting is hoog, minimaal drie keer in de week op de fiets naar het werk moet haalbaar zijn. De auto nemen zou mij een enorm schuldgevoel geven."


Haydar Sahin